Priority Mail 2015/04

Nieuwsbrief van de ZHPV  

■ Intro

 

Colofon

Heeft u ideeën of actualiteiten voor deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar de redactie.

Heeft u vragen over zaken met betrekking tot de vereniging, stuur dan een e-mail naar het
bestuur.

Heeft u filatelistische vragen, stuur dan een
e-mail naar de
vraagbaak.

Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar
Priority Mail.

Bezoek ook eens de
ZHPV Website.

Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen uit deze nieuwsbrief is slechts toegestaan na schriftelijke toestemming van de Priority Mail redactie.


Locaties beurzen en jeugdbijeenkomsten.

Zoetermeer:

Buurtruimte Buytenrode,
César Franckrode 60

Den Haag:
Gebouw Wijkvereniging
Zuiderpark
Escamplaan 55

Leidschendam:
Wijk- en Diensten-
centrum De Plint,
Prins Frederiklaan 7
 

Deze PM heeft drie onderwerpen, te weten:

 

Vraagbaak

 

Een onbekende afwijking op guilloche of traliezegel?
Ons lid Hans Korpel vond enige tijd geleden de afgebeelde postzegel (NVPH 356) in een verzameling. In de NVPH-catalogus staat een “P” achter dit NVPH-nummer. Dat is een verwijzing naar het overzicht van de meest bekende plaatfouten van de Nederlandse zegels. De daar afgebeelde plaatfout betreft echter een ontbrekend stukje rechts onderin de hals van de grote 2. Op de hier getoonde zegel ontbreekt een relatief groot stuk uit de onderste lijn van de voet van de grote 2.
 

Hans wil daar natuurlijk meer van weten. Op dit moment droomt hij ervan dat hij een unieke zegel heeft gevonden. Of is het een vervalste of beschadigde postzegel?
Wie helpt hem uit de droom?
Nog even een kleine toelichting. Een guilloche is een geometrisch figuur, vandaar dat deze postzegel uit de serie van 1940 niet tot het type vliegende duif behoort. De guilloche is hier aangebracht “achter” de waardeaanduiding waardoor de regelmaat in de geometrische figuur doorbroken wordt.
 


Reacties en nieuwe vragen naar de vraagbaak.
 

 

Wist u dat . . . . . . .

 

de Sloveense Post op 28 maart 2014 een serie postzegels, waaronder een blokje, uitgaf met de ranken van verschillende druivenrassen. Op het blokje stond geen ras vermeld, maar de volgende tekst: najstarejša trta na svetu. Google Translate bood hulp en de vertaling luidt: oudste wijnrank ter wereld. Nader onderzoek leert dat deze wijnrank in Maribor aan de Vojašniška ulica (straat) aan de rivier Drava groeit. Naar schatting beslaat de rank circa 30 meter en zou daarmee niet alleen de oudste maar ook wel eens de grootste/langste wijnrank ter wereld kunnen zijn.


 

 

Nieuwe publicatie

 

DE KLEUR VAN POSTZEGELS en 5 CENT “BONTKRAAG BRIEFKAART”
Ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van de Philatelistenclub “Rotterdam” (dan is de ZHPV nog maar een broekie) verschenen de publicaties DE KLEUR VAN POSTZEGELS van Rien de Jong en 5 CENT “BONTKRAAG BRIEFKAART” van Harry Trip. Deze zijn gebundeld tot een kleurrijk geďllustreerd boek van 150 pagina’s.
Het boek is te bestellen bij M.W. de Jong, email gosuniram@planet.nl, telefoon 0182 615698.
De prijs bedraagt € 24,95 exclusief € 5,- verzendkosten, over te maken op NL23 ABNA 0429 6219 73 t.n.v. M.W. de Jong te Waddinxveen onder vermelding van uw adresgegevens.
Het boek is ook te koop in de winkel van het Museum voor Communicatie in Den Haag, dat scheelt verzendkosten.klik op afbeeldingen voor een vergroting

 

 

 
 
 

Nieuwsbrief ZHPV 12 mei 2015