Priority Mail 2014/04

Nieuwsbrief van de ZHPV  

■ Intro

 

Colofon

Heeft u ideeën of actualiteiten voor deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar de redactie.

Heeft u vragen over zaken met betrekking tot de vereniging, stuur dan een e-mail naar het
bestuur.

Heeft u filatelistische vragen, stuur dan een
e-mail naar de
vraagbaak.

Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar
Priority Mail.

Bezoek ook eens de
ZHPV Website.

Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen uit deze nieuwsbrief is slechts toegestaan na schriftelijke toestemming van de Priority Mail redactie.


Locaties beurzen en jeugdbijeenkomsten.

Zoetermeer:

Buurtruimte Buytenrode,
César Franckrode 60

Den Haag:
Gebouw Wijkvereniging
Zuiderpark
Escamplaan 55

Leidschendam:
Wijk- en Diensten-
centrum De Plint,
Prins Frederiklaan 7
 

In deze PM, de laatste voor de vakantieperiode valt er wat te melden over:

 

 

De laatste loodjes ..........

 

Met de zomervakanties in zicht geldt deze uitdrukking ook voor onze beursleiders. Zij organiseren voor jou en de andere leden van de ZHPV onze maandelijkse postzegelbeurzen. Die in juni worden meestal het slechtst bezocht. PM roept op tot een massaal bezoek aan de beurzen zodat de beursleiders ook met een voldaan gevoel van hun welverdiende vakantie kunnen genieten.
 

De beurzen zijn op:

7 juni in Zoetermeer
14 juni in Den Haag en
21 juni in Leidschendam

 

 
 
 

Terugblik Filamanifestatie

De Filamanifestatie op 12 en 13 april in Wijk aan Zee ligt al weer ruim zes weken achter ons, maar toch verdienen onze deelnemende leden alsnog een pluim van PM.

Eliza Epker’s verzameling “Mijn lievelingsdier de zeehond” werd bekroond met Groot Zilver en bovendien won ze de publieksprijs. De bezoekers van de manifestatie vonden deze verzameling de mooiste. Haar prijs was een VVV-bon. Zij was natuurlijk apetrots met dit resultaat.

Op verzoek van de jeugdjury en gezien de leeftijd van Stephanie Kuipers heeft de volwassen thematische jury een schaduwjurering gedaan van haar inzending “Why we swim and what we need”. Bij de jeugd won ze goud (83 punten) en bij de volwassenen zou ze toch ook nog 78 punten hebben gekregen. Een enorme meevaller.

 

Aan de hand van het volledig juryrapport weet zij welke aspecten zij nog moet verbeteren om zo soepel mogelijk bij de volwassenen te kunnen instromen.
Een belangrijk punt door de jury natuurlijk werd gemeld: Ze moet op zoek naar oudere (lees meer bijzondere) stukken. Dus ze kan ieders hulp daarbij gebruiken.

Cassandra Kuipers, onze jongste exposant, deed voor de eerste keer aan een tentoonstelling mee. Daarom is het geweldig dat zij met haar verzameling “Walt en zijn vriendjes” ook in de prijzen viel en nog wel met Groot Zilver.

 

 

 

Yvonne Kruse deed als enig volwassen ZHPV-lid mee, en wel in categorie 2. Met haar verzameling “Tekens, talen en verhalen – Het Europese boek”. Zij won eveneens Groot Zilver.
De hier afgebeelde Russische zegel gaat over het sprookje van Tsar Saltan van de Russische schrijver Pushkin.
 


 

Dus, hulde aan al deze ZHPV-ers, die meer doen dan alleen vakjes vullen in hun albums.
 

Sinds vandaag spaar ik ook lynxen

Onderdeel van de Filamanifestatie is de Dag van de Jeugdfilatelie.
In dit kader sprak een jonge journalist van het Noord-Hollands Dagblad het op één na jongste lid van onze jeugdafdeling "De Ruilkelder”, Puk Vos aan en wilde hem wat vragen stellen.
Puk vond dat eigenlijk wel eng maar werd verzekerd dat hij dat absoluut goed zou kunnen. En op de vragen moest hij alleen zeggen wat hij zelf wilde vertellen. Onze kleine, maar moedige man heeft toen geheel zelfstandig met de journalist gepraat. Er is helaas slechts één alinea over dit interview gepubliceerd, maar Puk heeft met één van zijn uitspraken wel de kop gehaald!! ”Sinds vandaag spaar ik ook lynxen”.
Voor wie het hieronder afgebeelde artikel helemaal leest: de journalist of die meneer uit Castricum hebben het niet helemaal goed begrepen, want de twee winnende verzamelingen over Disney en Zwemmen kwamen niet voort uit de lokale club, maar natuurlijk uit onze eigen jeugdafdeling "De Ruilkelder". Aldus de trotse jeugdleider en opa van Puk, Martin Scheer.
 


Klik op artikel voor een grotere versie

 

Catalogus Grootrondstempels Ned. Oost en West Indië

Deze catalogus, samengesteld en geschreven door ons lid Maarten Severijn, en uitgegeven door de Studiegroep ZWP (Zuid-West Pacific) verschijnt deze zomer.
De “Studiegroep ZWP” is een vereniging van speciaalverzamelaars van de postgeschiedenis van de (voormalige) Nederlandse Overzeese Rijksdelen en Australasia.
In de catalogus komen dus ook de grootrondstempels van Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, St. Eustatius en St. Martin N.G. aan de orde.
Het boek telt ruim 250 bladzijden met heel veel illustraties. Hieronder de cover en een afbeelding met een grootrondstempel.
 

 

Vraagbaak

Een van onze lezers vraagt met wat voor een zegel we hier te doen hebben.
De tekst op de zegel luidt: “Frei durch Ablösung Nr 21”.


 


Reacties en nieuwe vragen naar de vraagbaak.
 

Nieuwsbrief ZHPV 2 juni 2014