Priority Mail 2013/01

Nieuwsbrief van de ZHPV  

■ Intro

 

Colofon

Heeft u ideeën of actualiteiten voor deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar de redactie.

Heeft u vragen over zaken met betrekking tot de vereniging, stuur dan een e-mail naar het
bestuur.

Heeft u filatelistische vragen, stuur dan een
e-mail naar de
vraagbaak.

Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar
Priority Mail.

Bezoek ook eens de
ZHPV Website.

Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen uit deze nieuwsbrief is slechts toegestaan na schriftelijke toestemming van de Priority Mail redactie.


Locaties beurzen en jeugdbijeenkomsten.

Zoetermeer:

Buurtruimte Buytenrode,
César Franckrode 60

Den Haag:
Gebouw Wijkvereniging
Zuiderpark
Escamplaan 55

Leidschendam:
Wijk- en Diensten-
centrum De Plint,
Prins Frederiklaan 7
 

 

 

 

 

 

 

 


Tja, dat is even wennen aan de nieuwe kleuren hè? Maar net als de vernieuwde website presenteren we ook PM in de nieuwe huisstijl van de ZHPV. Onze webmaster heeft het er maar druk mee.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 

50-jarig jubileum

 

De jubileumcommissie maakt met de voorbereiding goede vordering. En 29 september a.s. belooft een groot feest te worden. Nieuwsgierig? Lees er dan alles over op onze vernieuwde website (www.zhpv.nl) in de rubriek Jubileum.
En met trots laten we ook hier de prachtige ZHPV-zegel zien waarin ons nieuwe logo is verwerkt. Deze persoonlijke postzegel is op en vanaf het feest op 29 september a.s. te koop (zolang de voorraad strekt).
 

 
 
 

Gezamenlijke ruilbeurs ZHPV en PVM in Poeldijk

Na de geslaagde proef in 2011 organiseren De Postzegel Vereniging Monster (PVM) en de ZHPV weer een gezamenlijke ruilbeurs. En wel op zaterdag 23 februari 2013. Hierbij staan gezelligheid en het leggen van contacten voorop. De bijeenkomst begint tussen tien uur en half elf met een gratis kopje koffie of thee. Na een gezamenlijke lunch en een tombola met aantrekkelijke, vooral filatelistische prijzen eindigt de beurs om vier uur. Het is de bedoeling dat alle bezoekers te ruilen materiaal meebrengen.

De beurslocatie is wederom: Partyrestaurant Vrienden,
Voorstraat 71-75, 2685 EK Poeldijk. De entree bedraagt € 2,- p.p.
Er wordt geen tafelgeld geheven. De lunch (€ 10,-) komt ook voor rekening van de deelnemers.

 

Aanmelding (uiterlijk op zaterdag 2 februari) voor deelname aan deze unieke ruilbeurs kan met het aanmeldingsformulier dat op onze beurzen beschikbaar is. Dit formulier is ook te downloaden van de website van de ZHPV, www.zhpv.nl en kan worden ingeleverd aan de bestuurstafel tijdens een van onze beurzen of worden gezonden aan Arie van der Giessen, Loolaan 46, 2271 TN Voorburg of aan Jan Vogel, Abeelzoom 52, 2719 GT Zoetermeer.

 

WebWetensWaardigheden

Ons lid Maarten Severijn, tevens webmaster van de Studiegroep ZWP (Zuid West Pacific), attendeerde ons op het bestaan van de website van deze studiegroep.
Op deze site vind je ontzettend veel informatie over allerhande stempels op poststukken gerelateerd aan Ned. Indië, Suriname en de Antillen.
De site is onderverdeeld in een groot aantal zogenaamde domeinen zoals voor bestelhuisstempels, spoorweghaltestempels, roodfrankering (ook wel francotyp en meter stamp genoemd), KPM scheepsstempels en langebalkstempels.
Kortom een lust voor de specialist en een ontdekkingsreis voor elke andere filatelist.
Voor nadere inlichtingen kan je via webmaster.zwp@ziggo.nl contact opnemen met Maarten Severijn.

www.studiegroep-zwp.nl
 


 

Tip voor verzamelaars

Op de tip van Citipost in de vorige PM kwam nog de volgende reactie van Martin Scheer.

Het advies van Citipost om de zegels linksboven op de enveloppe te plakken heeft niet alleen met de eventuele afstempeling te maken. Een andere reden (ook in het voordeel van de verzamelaar) is om te voorkomen dat, als de zegel in de rechter bovenhoek geplakt zou zijn, er een witte sticker overheen gaat om de brief via (en volgens de regels van) de Deutsche Post (met een frankeermachinestempel) door te laten zenden buiten het eigen bezorggebied van de stadspost.
Zie onderstaand poststuk.

 

Vraagbaak

Antwoord op Vraagbaak uit PM 2012/06
Ons lid Wouter Geerling wist het juiste antwoord op de vraag uit PM 2012/6 te produceren.
De afgebeelde Zwitserse “postzegel” is geen briefkaart of iets dergelijks. Volgens de Zumstein Ganzsachen-catalogus is het een zogenaamd Paket-Klebe-etiket, uitgegeven in de periode van 1-7-1994 tot 31-3-1996. Dus bedoeld voor het verzenden en frankeren van pakketten. Dit verklaart ook (deels) het ontwerp van de ingedrukte zegel, namelijk pakketjes in op- of aflopende grootte.
Omdat door de Zwitserse Post geen reclame voor deze Paket-Klebe-etiketten werd gemaakt was de verkoop zeer gering en werden ze op 31 maart 1996 uit de verkoop genomen. Hier zie je de blauwe versie van het kleefetiket.

Er is nu weer een nieuwe vraag
Hieronder tref je een afbeelding aan van een drietal zegels uit de serie van 12 van het Koninkrijk Montenegro uit 1910 (M nr 74 t/m 85). De vraag luidt; wie is de ontwerper van deze zegels.

Het schijnt dat oude Michel-catalogi de naam van de ontwerper vermelden. De vraagsteller beschikt daar echter niet over en hoopt op deze manier een antwoord op zijn vraag te krijgen.


Antwoorden en verdere reacties naar de vraagbaak.
 

Voorjaarsveiling

De veilingcommissie kijkt met voldoening terug op de najaarsveiling van 2012. Die is naar ieders tevredenheid verlopen, een goede opkomst en goede omzet.
Zij is inmiddels druk bezig met de voorbereiding van de voorjaarsveiling op
27 april 2013. Schrijf deze datum alvast in je agenda.
Voor verdere informatie zie de rubriek
Veilingen op de website (www.zhpv.nl).

 

Nieuwsbrief ZHPV 16 januari 2013