Priority Mail 2012/06

Nieuwsbrief van de ZHPV    

■ Intro

 

Colofon

Heeft u ideeën of actualiteiten voor deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar de redactie.

Heeft u vragen over zaken met betrekking tot de vereniging, stuur dan een e-mail naar het bestuur.

Heeft u filatelistische vragen, stuur dan een
e-mail naar de vraagbaak.

Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar Priority Mail.

Bezoek ook eens de ZHPV Website.

Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen uit deze nieuwsbrief is slechts toegestaan na schriftelijke toestemming van de Priority Mail redactie.


Locaties beurzen en jeugdbijeenkomsten.

Zoetermeer:

Buurtruimte Buytenrode,
César Franckrode 60

Den Haag:
Gebouw Wijkvereniging
Zuiderpark
Escamplaan 55


Leidschendam:
Wijk- en Diensten-
centrum De Plint,
Prins Frederiklaan 7

 

 

 

 

 

 

 

 


Diverse keren is in PM een verwijzing opgenomen naar een bijzondere (filatelistische) website. Er moeten veel meer van deze sites zijn. Daarom bij deze de oproep aan alle lezers om websites die zij vermeldenswaardig vinden bij PM aan te melden.

In deze PM de volgende onderwerpen:

 

ZHPV-ers in de pers

 

In het maandblad Filatelie doet de ZHPV weer eens van zich spreken.
In de rubriek “Wij lazen voor u” bespreekt John Dehé het vervolgartikel over Berlijn en het artikel over Ons Zonnestelsel, beide van de hand van onze tijdelijke redacteur Herwich Pauwels. Grappig is dat hij zijn rubriek opent met de quote “Planeet geschrapt”, alsof Herwig dat op zijn geweten zou hebben.
Dehé voegt bij zijn beschrijving onderstaand velletje van Berlin. Daarop staat echter geen enkel van de door Herwig beschreven gebouwen. Misschien preludeert Dehé hiermee al op het volgende deel van Herwigs artikel. Zo zal de Philharmonie en Kammermusiksaal (rechtsonder in het velletje) wellicht nog door Herwig worden beschreven.

Ons lid Patrick Peschke heeft enkele jaren terug in ons mededelingenblad een reeks artikelen geschreven over het opbouwen van een thematische verzameling. Dat doet hij tegenwoordig in de Posthoorn, het postzegelmagazine van Jeugdfilatelie Nederland, dat is opgenomen in het maandblad Filatelie. Patrick is daar al bij deel 6. Hij behandelt daar onder meer veldpost en zogenaamde V-mail. Wil je weten wat dat is? Tja, dan moet je toch Filatelie lezen want voor uitleg is hier onvoldoende plaats.
 

 
 
 

Is dat schrikken !

Overigens kreeg Patrick Peschke onlangs de schrik van zijn leven.
Hij had zijn thematische verzameling Dracula ingezonden voor de tentoonstelling Pro-Phil 2012 georganiseerd door de Postzegelvereniging De Helmveste te Helmond. Hij ging er van uit dat dit zijn laatste tentoonstelling als jeugdlid zou zijn. Maar tot zijn schrik werd hij bij de volwassenen ingedeeld. Maar laat hij daar nou ook als hoogste in die klasse eindigen en met de waardering Goud en een vreugdevol gevoel huiswaarts keren. Proficiat Patrick.

 

Vraagbaak

Uit de enthousiaste antwoorden op de vragen van de rubriek Vraagbaak blijkt de PM toch goed gelezen te worden. De reacties zijn talrijk en dikwijls van verschillende leden afkomstig.
En dat geldt ook weer voor de Vraagbaak van PM 2012/05.


Antwoord op Vraagbaak uit PM 2012/05

1. De 3-cents Koningin Wilhelmina

De vraag was, is de middelste grijze postzegel een onbekende variant van de linker olijfgroene of is er wat anders aan de hand.
Hier volgen de antwoorden.

a. Het eerste (komische) antwoord van Cobi Greve luidt als volgt:
Deze Koninklijke bontkraag is destijds bewerkt met het verkeerde wasmiddel.

b. Ed Boers heeft de volgende verklaring.
Hier is sprake van een verkleuring. Ik zou hem nu omschrijven als zwartgroen. In elk geval zit er een groene tint in. Technisch zijn er maar twee mogelijkheden:

  • Verkleuring. Van groen naar zwartgroen kan geen verbleking zijn.
    Het moet dus door een ander proces gebeurd zijn.

  • Chemische behandeling. Dit gebeurde met name in de jaren ’30.
    Vaak werd dit gedaan door mensen die verstand hadden van chemie/chemische reacties en tevens verzamelaar waren met het doel een ander te misleiden en te doen voorkomen dat het hier om een foutdruk zou gaan. Vaak werd uit een oorspronkelijke kleur een samenstellende kleur ‘getrokken’ door een chemische behandeling.
    Zo komen (oorspronkelijk) gele zegels voor in de kleur groen of rood en (oorspronkelijk) groene zegels in de kleuren geel of blauw. Bij deze genoemde kleurafwijkingen is de oorzaak bij voorbaat dus al vrijwel bekend.
    Aangezien de groengrijze kleur van de zegel verwant is aan de oorspronkelijke kleur groen is het vrijwel zeker dat er sprake is van verkleuring ( de 1e optie). Als er sprake is van een (bewuste) chemische kleurverandering zou de resulterende kleur een dramatischer verschil moeten geven.


c. Ton van der Meij komt kort en bondig tot de zelfde conclusie: de 3 ct bontkraag grijs is een verkleuring, waarschijnlijk door zonlicht.
 

2. Puzzelstukje
De vraag was, wie kent er een postzegel in de vorm van een puzzelstukje.

Gezien de bijgevoegde schets en kleur van het puzzelstukje was de gedachte van Rob van Gemert niet zo slecht. Hij verwees naar de Nederlandse persoonlijke zegel NVPH nr. 2562 Bc uit 2008.
Ook de gedachte van Hans Korpel was niet zo gek. Hij verwees naar de welbekende rouwzegel waarin een puzzelstukje ontbreekt.

    

Jan Lindeboom kwam echter met de juiste verwijzing. Hij verwees naar een serie t.g.v. de 200ste geboortedag van Charles Darwin in 2009 uitgegeven door Groot-Brittannië. Hoewel de zegels niet rood zijn lijken die het meeste op een puzzelstukje. Hopelijk helpt hij de vragensteller daarmee uit de droom.
 

Nieuwe vraagbaakvraag
Wat voor soort poststuk is de hier afgebeelde kaart van Zwitserland ?
De keerzijde is volledig blanco. Van dit poststuk bestaat ook een blauwe versie van 350 centimes.
De afbeelding van de ingedrukte postwaarde is een van de vele varianten op de onmogelijke driebalk waarvan de Zweedse kunstenaar Oscar Reutersvärd (1915-2002) in 1934 de eerste ontwerper was.
Deze figuur werd in 1958 ook nog eens ontdekt door de Engelse wiskundige Roger Penrose. Maar dit terzijde.


Antwoorden en verdere reacties naar de vraagbaak.
 

Tip voor verzamelaars

Een dezer dagen zond André Scheer een afbeelding van onderstaand velletje naar de redactie van PM. Het is een uitgifte van de Duitse private postonderneming Citipost Nordwest in Oldenburg. Voor velen onder ons misschien niet zo’n bijzonder product, ook de afbeelding van het landhuis Guthorn in Gristede is niet bepaald opwindend. Wat echter opvalt is de in de linker bovenhoek gegeven tip voor verzamelaars om de postzegel linksboven op de enveloppe te plakken. Hiermee wordt bereikt dat de zegel niet door een stempel verpest wordt. Dat is nog eens een klant(lees verzamelaar)vriendelijke bedrijfsfilosofie. Nogal afwijkend van wat veel verzamelaars met de overtollig afgestempelde brieven door PostNL of haar voorgangers ondervinden.
 



 

Eindejaarsbeurs

Tot slot voor de diehards nog een herinnering voor de Eindejaarsbeurs in Barneveld. Zie voor meer informatie www.eindejaarsbeurs.nl

 

Nieuwsbrief ZHPV 12 november 2012